Sähkön ja lämmön tuottaminen fossiilisilla energianlähteillä on tulevien sukupolvien näkökulmasta katsottuna rikos ihmiskuntaa vastaan.

Seuraavat vuosikymmenet ovat ihmisen historian merkittävimmät. Ihmislajin selviytyminen kyseenalaistuu jos joudumme korvaamaan ihmisen työllä ja tekniikalla useita luonnon tähän asti ilmaiseksi tarjoamia ekosysteemipalveluja yhtä aikaa. Se vaatisi leijonan osan ihmistyövoimasta ja pääomasta.

Haasteen mittakaava hahmottuu rappeutumassa olevan mehiläisten tarjoaman pölytyspalvelun avulla. Joillakin alueilla ihmisen työtehtäviin kuuluu jo pölyttäjänä toimiminen. Jos päästämme mehiläisten tarjoaman palvelun kokonaan kaatumaan, poistuu globaalista ruokatuotannosta kolmasosa. Ekologinen kysymys lähentyy ihmisoikeuksia.

Jos olemme huolissamme pölytyspalvelun säilymisestä, voimme kääntää ravinnontuotantoa ja -kulutusta luonnonmukaisempaan suuntaan. Hallitusohjelmaan on jo kirjattu myönteisiä askeleita tähän suuntaan.

Fossiilisten energialähteiden hyödyntäminen on ihmisoikeuskysymys, sillä se kääntyy ihmistä vastaan kiihdyttämällä ilmastonmuutosta, joka kaventaa ihmisen elämänedellytyksiä. Epätaloudellisen talouden huipentuma on oman toiminnan perustan rikkomisessa. Se on toimintaa, jota voisi verrata syöpäsoluun – ahnehtimiseen, jossa vaarannetaan myös oma elämä.

Alla oleva kuva havainnollistaa nykyisen ilmastonmuutoksen eroa edellisiin 420 000 vuoden ajanjakson aikana toteutuneisiin ilmastonmuutoksiin ilman hiilidioksidipitoisuuden perusteella. Jos olemme huolissamme ilmaston muuttumisesta, voimme halutessamme jarruttaa sitä voimallisesti. Tässä toimimme epäesimerkillisesti, sillä kivihiilen käyttö sähköntuotannossa on nelinkertaistunut Suomessa kuluvan vuoden aikana.
ihmisoikeudet-ekologiset-kysymykset

Jos haluamme tuoda vahvan luottamuksen takaisin talouteen, me ihmiset sen voimme tehdä. Ilmastokysymyksiin erikoistuneen professori Jørgen Randersin mukaan se onnistuu ohjaamalla 5 prosenttia bruttokansantuotteesta puhtaaseen teknologiaan seuraavan kahdenkymmenen vuoden ajan. Käytännössä tämä toteutuisi 80 euron hiiliverolla jokaista hiilidioksiditonnia kohden.

Päätös tehtäisiin kaikkialla maailmassa yhtä aikaa, jolloin mikään maa ei saisi likaiseen teknologiaan perustuvaa etua. Vero kohdennettaisiin energiasektorille kivihiilen, öljyn, kaasun ja turpeen tuottajiin. Tällä tavoin saataisiin kerättyä 52 miljardia euroa vuodessa energiayhtiöiden yritysveroina.

Yritykset laskuttaisivat kulun kuluttajilta. Valtiot palauttaisivat rahan samansuuruisina verohelpotuksina kansalaisille. Tämä antaisi huomattavan kannusteen kestävällä perustalla oleville energiaratkaisuille. Työpaikkoja vähentyisi likaisen energian sektorilta ja uusia syntyisi puhtaan teknologian sektorille.

Tarvitsemme ryhdikkäitä ja epäitsekkäitä tekoja, jotta voimme katsoa itseämme silmiin.