Jos tehdas tuottaa halpoja kankaita viereisen järven saastumisen ja tehtaassa työskentelevien ihmisten terveyden kustannuksella, sanomme, että tehtaan tuoma taloudellinen hyöty perustuu ekologisesti ja sosiaalisesti kestämättömälle tuotannolle.

Samankaltaisessa asetelmassa elämme me kaikki, jotka mittaamme hyvinvointia pelkästään talouskasvun (bruttokansantuote) perusteella. Se ei anna kokonaisvaltaista kuvaa hyvinvoinnista, sillä se mittaa ainoastaan sitä kuinka rahaa on käytetty tuotteisiin ja palveluihin.

Aito kehitys on kokonaisvaltaista kehittymistä niin taloudellisen, sosiaalisen kuin ekologisenkin hyvinvoinnin osalta. Näyttää siltä, että useissa yhteiskunnissa taloudellisen menestyksen tuomat voitot tulevat sosiaalisen hyvinvoinnin, ihmisten terveyden ja ympäristön saastumisen kustannuksella. Onko niin myös Suomessa?

Alberta on yksi Kanadan eniten talouskasvua kasvattaneista alueista. Vuodesta 1961 vuoteen 2003 bruttokansantuote on noussut alueella 483%. Mutta samalla kun bruttokansantuote on kasvanut, on kokonaisvaltainen hyvinvointi ja kestävä kehitys hiipunut. Aidon kehityksen mittareilla mitattuna Alberga olikin parhaassa iskussa vuonna 1961 ja huonoimmassa jamassa 1991. Vaikka bruttokansantuote on tämän ajanjakson aikana lähes viisinkertaistunut, on aito kehitys (Genuine Progress Index), jossa on mukana sosiaalinen ja ekologinen ulottuvuus, laskenut 19%.

Kts. http://pubs.pembina.org/reports/Alberta%20GPI%20Summary.pdf