Meneillään oleva talouskriisi on maailmanlaajuinen ilmiö, joka voidaan nähdä arvojen muuttumisen välttämättömänä seurauksena. Useat taloustieteilijät peräänkuuluttavatkin nyt taloutta, jonka tukipilarit ovat fossiilisten energian lähteiden sijasta uusiutuvissa energian lähteissä ja reiluissa kauppasuhteissa, mitkä eivät sisällä ihmisten hyväksikäyttöä ja alistamista. Rooman klubin isännöimässä konferenssissa todettiin lokuussa 2008, että

– The financial crisis and the consequent economic slowdown provide an exceptional opportunity to move towards new patterns of more sustainable and equitable growth.

Syksyllä 2008 Nobel-palkitun taloustieteilijä Paul Krugmanin mukaan meneillään oleva talouskriisi on osoitus kulttuurisesta muutoksesta, jonka seurauksena ihmiset eivät enää usko talouden ensisijaiseen tärkeyteen:

– The people who assured us that markets work, that the private pursuit of profit always leads to a good result have been rather massively wrong.

Mielenkiintoisen tulevaisuuden näkymän tarjoaa YK:n pääsihteerin erityisavustaja Jeffrey Sachs (2008), joka kumoaa väitteen, ettei talouskasvu ei voisi olla positiivista pitkälläkin aikavälillä ja että kestävä kehitys edellyttäisi nollakasvua. Hänen mukaansa uuden teknologian ja järkeistetyn energiapolitiikan avulla on mahdollista saavuttaa merkittävä vähennys ja vakiintuminen kasvihuonekaasujen määrässä, tinkimättä kuitenkaan tuotannon määrästä maailmassa. Bill Gates (2008) puolestaan toteaa Time-lehdessä, että luova kapitalismi voi tehdä maailmasta paremman paikan sen asukkaille. Hän peräänkuuluttaa kehitystyötä tekevien ja yritysmaailman osaajien entistä välittömämpää vuoropuhelua. Erityisiä menestystarinoita ovat innovaatiot, joiden avulla köyhistä köyhimpien tilanne paranee.

James Galbraith (2009) vetään yhteen osuvasti sen mistä nyt on ennen kaikkea kyse:

We must change how we produce energy, how we consume it, and above all how much greenhouse gas we emit… It’s the key to future employment and future growth—and to our physical survival.