Pääkaupunkiseudun opiskelijoita tutkiessani ilmeni, että kestäviin elämäntapoihin siirtymisen esteenä on kokemus siitä, ettei asioihin pysty vaikuttamaan. Niin ikään kiireinen arki ja kestävyyttä edistävien arkisten valintojen korkeat kustannukset muodostavat esteen kestävää kehitystä edistävien elämäntapojen omaksumiselle.

Siirtyminen kestävään yhteiskuntaan on tehokkainta politiikkatoimien avulla. Sen sijaan ihmisen asenteisiin vaikuttaminen näyttää olevan hidas tie muutokseen. Jos tuotteiden ja palvelujen hintoihin sisällytettäisiin niiden valmistuksesta ja käytöstä johtuvat ekologisten ja sosiaalisten haittojen kustannukset, olisivat kansalaisten arkiset kestävyyttä edistävät valinnat helpompia. Lisää: Salonen, A. & Åhlberg, M. (2013). Obstacles to Sustainable Living in the Helsinki Metropolitan Area. Sustainable Cities and Society. Luettavissa:
http://dx.doi.org/10.1016/j.scs.2013.01.001

Varhaiskasvattajiin liittyvän tutkimuksen tuloksissa on paljon yhteneväisyyttä opiskelijoiden elämäntapoihin. Kokemus siitä, ettei asioihin pysty vaikuttamaan on heillekin tyypillistä. Mielenkiintoista on, että monet kestävyyteen liitettävät arkiset tavat ja päivittäiset valinnat ovat vanhemmille varhaiskasvattajille tyypillisempiä kuin nuorille. Lisää: Salonen, A. & Tast, S. (2013). Finnish Early Childhood Educators and Sustainable Development. Journal of Sustainable Development 6(2), 70-85. Luettavissa:
http://dx.doi.org/10.5539/jsd.v6n2p70

Edelleen tällä viikolla julkaistaan seuraava elinkeinoelämään ja kuluttajakansalaisuuteen liittyvä artikkeli: Salonen, A. (2013). Responsible Consumption. In: Idowu, S., Capaldi, N., Zu, L., Das Gupta, A.  (Eds.). Encyclopedia of Corporate Social Responsibility. Berlin: Springer. Luettavissa http://www.springerreference.com/docs/html/chapterdbid/349585.html

Viime viikolla julkaistiin Suomen kulttuuriperinnekasvatusseuran toimesta ekososiaalista sivistystä hahmotteleva artikkeli: Salonen, A. (2013). Ekososiaalinen sivistys kulttuurin kulmakiveksi. Teoksessa Marja Laine ja Paula Toivanen (toim.) Kestävä kasvatus – kulttuuria etsimässä. Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran julkaisuja 6, 40-69. Luettavissa: http://www.kulttuuriperintokasvatus.fi/opetuksen-tueksi/kestava-kasvatus-kulttuuria-etsi/