Tuotanto ja kuluttaminen liittyvät yhteen tiiviimmin kuin aikaisemmin, sillä talouden globalisaation lisäksi maailmamme on pienentynyt sosiaalisilta mittasuhteiltaan. Sosiaalisen median ja ihmisten matkustamisen vuoksi sujuvoitunut tiedon siirtyminen lisää tuotannosta ja kuluttamisesta aiheutuvien sosiaalisten ja ekologisten haittojen tiedostamista.
Haittojen näkyväksi tekeminen lisää painetta poliittiseen ohjaukseen. Luonnonvarojen huvetessa, etenkin tuotejalostusketjujen alkupäiden sosiaalisten haittojen tullessa ilmi ja ilmastonmuutosta kiihdyttävän ihmisen toiminnan ollessa yhä selvempi tosiasia tarve poliittiseen ohjaukseen lisääntyy. Politiikkatoimet kaitsevat jo parhaillaankin kulutusta ja tuotantoa. Tästä on kyse esimerkiksi makeisverossa, joka on laajentumassa sokeriveroksi. Tuotannon ja kuluttamisen ohjaamista on myös energiaratkaisujen verotuksen suuntaaminen yhä enemmän päästöjen määrään perustuvaksi. Yritys, jonka toiminta on tulevaisuustietoista, huomioi ennakoivasti tulevat yhteiskunnalliset muutokset. Tällöin esimerkiksi poliittisen ohjauksen vuoksi muuttuneissa toimintaympäristöissä toimiminen ei ole haaste vaan mahdollisuus.
Jaamme päivä päivältä planeettamme rajalliset voimavarat yhä usamman ihmisen kanssa. Muuttuvassa maailmassa tulevaisuustietoisuus on yrityksen menestyksen ehto. Tulevaisuustietoinen yritys uusiutuu siten, että tiedostavat kuluttajat eivät menetä luottamustaan missään vaiheessa yrityksen tarjoamiin höydykkeisiin tai palveluihin. Tulevaisuustietoiselle yritykselle läpinäkyvyys ei ole uhka vaan mahdollisuus, sillä kuluttajan luottamuksen keskeinen tekijä on läpinäkyvyys.