Objektiivinen hyvinvointi perustuu asioihin, joita jokainen ihminen tarvitsee. Sellaisia asioita on vain muutamia. Näitä inhimillisiä perustarpeita ovat esimerkiksi ruoka, juoma, katto pään päälle, terveydestä huolehtimisen mahdollisuudet ja koulutuspalvelujen saavutettavuus. Niiden suhteen on Suomessa edetty pitkälle. Objektiiviseen hyvinvointiin liittyvät asiat on huomattavilta osin jo saavutettu.

Subjektiivinen hyvinvointi on kokemukseen perustuvaa. Jokaisen ihmisen kokemus elämästä on pernoonakohtainen – omaan elämänhistoriaan pohjautuva. Sen perustan muodostaa myönteinen käsitys siitä, millaista elämä kokonaisuutena on. Tyytyväisyys ja elämän mielekkyys ovat tyypillisiä subjektiivisen hyvinvoinnin tekijöitä.

Uutuusteoksessamme Rakkautta ja valoa – tie hyvään tulevaisuuteen väitämme, että kapea-alainen objektiiviseen hyvinvointiin keskittyvä edistysajattelu on alkanut kääntyä subjektiivista hyvinvointia vastaan. Aineelliseen vaurauteen keskittyminen on kyllä tuonut mukanaan ennennäkemätöntä yltäkylläisyyttä, mutta sen kääntöpuolena on suorittajakansalaisuus, jossa elämän sisällöllinen täyteys jää tavoittamatta.

Haastamme avartamaan hyvinvointikäsityksiä. Suomen kaltaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa edistymisen ja eteenpäinmenemisen mittana ei ehkä enää olekaan aineellisen vaurauden lisääntyminen vaan yhteyksien luominen muihin, elämän merkityksellisyyden lisääntyminen ja elämänilon parantuminen. Hyvinvoinnissa saattaakin olla yhä enemmän kyse siitä, että tyytyväisyys ja elämän mielekkyys parantuvat?

Jos näin on, ylikuluttamisen tuomat haasteet luonnonvarojen riittämisen, ilmaston muuttumisen ja lajikadon suhteen onkin mahdollista taklata ilman niukkuuden, tinkimisen ja luopumisen kokemuksia. Aineettomia asioita on mahdollista lisätä jatkuvasti toisin kuin aineellisia, sillä aineellinen todellisuus asettuu yhden rajallisen planeetan mittasuhteisiin.

Mielenkiintoista on myös se, että tutkimusnäyttö viittaa siihen suuntaan, että ne suomalaiset, jotka ovat jo lähteneet muuttamaan elämäntapojaan kestävämpään suuntaan, ovat tyytyväisempiä itseensä kuin ne, jotka olemassaolevista mahdollisuuksista huolimatta jatkavat entiseen tapaan.

Kuuntele Rakkautta ja valoa – tie hyvään tulevaisuuteen -teoksen teemoihin perustuva YleRadio1-haastattelu tästä: Sari Valto 17.8.2021 Kohti todellista hyvinvointia